Puistoruokailua Helsingissä jo 75 vuotta
Helsinkiläinen puistoruokailu pääsi kesäkuussa somemaailman kartalle, kun Hollywood-tähti Ashton Kutcher hehkutti aihetta miljoonille tykkääjilleen Facebookissa. Kutcher väitti suomalaisen käytännön olevan vertaansa vailla.
Tutustumisretki Kalliossa sijaitsevaan leikkipuisto Linjaan vahvistaa Kutcherin väitteen todeksi. Heinäkuisena maanantaina puistossa vilisee lapsia taaperoista koululaisiin. Työntekijöiden lisäksi paikalla on lasten isiä, äitejä ja isovanhempia. Aamupäivän ohjatun toimintatuokion jälkeen on aikaa verkostoitua, leipoa hiekkakakkuja, fillaroida, keinua, pelata futista tai käväistä uimassa altaalla. Puoltapäivää lähestyessä kerätään lelut ja fillarit kasaan. Kangaskasseista etsitään viltit, muovikipot ja vesipullot. Ruokalaulujen jälkeen pääsee vihdoin jonottamaan ruokaa, tänään makkarakeittoa.
– Makkarakeitto on yksi lasten suosikeista, kertoo Linjassa työskentelevä sosiaaliohjaaja Minna Karhu.
– Italianpata on kuitenkin ehdoton ykkönen. Myös kala- ja kasvisruoasta tykätään, Kalliossa kun ollaan, Karhu hymyilee.
Kaupunginteatterin kupeessa sijaitseva Linja on yksi Helsingin 65 leikkipuistosta, jossa ruokailee kesäpäivisin yli 150 lasta. Linja aloitti toimintansa vuonna 1970. Alun perin tuolle paikalle oli suunniteltu Kallion virastotalon parkkipaikkaa.
- Taideopiskelijat suunnittelivat tähän väliaikaisen leikkipaikan. Kaupunkilaiset innostuivat ja laativat kansalaisadressin puiston säilyttämisen puolesta. Leikkipuisto sai jäädä tähän, kertoo yli 12 vuotta Linjassa työskennellyt Karhu.
Leikkipuistotoimintaa on ollut Helsingissä jo yli sadan vuoden ajan. Puistoruokailu aloitettiin kesällä 1942. Keskellä sotavuosia maksuton keittoateria oli tärkeä apu lapsiperheille, koska elintarvikepula oli kova. Vuosikymmenten varrella toiminta on ollut useita kertoja vaakalaudalla, ja myös maksullista puistoruokailua on kokeiltu. Tällä hetkellä puistoissa tarjottava lounas maksaa kaupungille noin 240 000 euroa kesässä.
Puistoruoka päivän ainoa lämmin ateria
Karhu kutsuu leikkipuistoja huolista vapaiksi alueiksi, jonne kaikki lapset ovat tervetulleita. Syys- ja kevätkaudella toimintaa on aamupäivisin pikkulapsille vanhempineen, iltapäivisin puisto täyttyy pienistä koululaisista. Leikkipuistot ovat tärkeitä myös vanhemmille.
Soittokierros vahvistaa, että näin on myös muualla Helsingissä.
– Leikkipuistoissa on helppoa tutustua lapsiin ja vanhempiin. Puistoista saa tärkeää tietoa oman asuinalueen lapsiperheiden palveluista. Maahan muuttaneille kotivanhemmille järjestetään useissa puistoissa suomen kielen kursseja, sanoo perhetyöntekijänä Helsingin kaupungilla työskentelevä Anu Ågren.
– Tässä kaupungissa asuu paljon pienituloisia perheitä. Koulujen kesälomalla tarjottava puistolounas voi olla lapselle päivän ainoa lämmin ateria.
Ågren tietää, mistä puhuu. Hän on toiminut lähes kaksi vuosikymmentä lapsiperheiden kotipalvelussa Itä-Helsingissä.
Tuloerot ovat kasvaneet viime vuosina, ja Suomessa on arviolta lähes miljoona köyhää. Köyhyys tuntuu arjessa muutoinkin kuin jääkaapin sisällössä.
– Kaikki raha mikä tulee, menee välttämättömimpään elämiseen. Silloin kaikesta pitää tinkiä, niin lasten harrastuksista kuin omasta sosiaalisesta elämästä, Ågren sanoo.
Köyhyys ei tunne loma-aikoja. Opetusalojen ammattijärjestön (OAJ) koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen kertoi tiistain 25.7.17 Ilta-Sanomissa, että Suomessa joka kymmenes lapsi elää köyhässä perheessä. Lastensuojelun keskusliitto ottikin keväällä (9.5.2017) kantaa lapsiperheiden köyhyyden vähentämisen tärkeyteen.
Puistoruokailu on yksi niistä konkreettisista arkea tukevista keinoista, joilla lapsiperheitä voidaan tukea Helsingissä. Pidetään huolta, että helsinkiläistä puistoruokailua voi jatkossakin hehkuttaa maailmalla.
Puistoruokailemaan ehtii vielä 4.8.2017 asti. Ruokailu on keskitetty osaan puistoista. Ruokailu on tarkoitettu alle 16-vuotiaille lapsille ja se on maksutonta. Ruoka tarjotaan arkisin klo 12. Puistoruokailuun osallistuvilla tulee olla mukanaan oma lautanen ja lusikka.
Lista Helsingin kaupungin leikkipuistoista »
Heidi Lehtovaara
FM, varapuheenjohtaja, Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys ry
Kuvat: Heidi Lehtovaara