Eihän se ole onnistunut – eikä kovin viisas – lähtökohta, että hallitus haluaa ideologisista syistä kategorisesti pakkoyhtiöittää kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Kunnista lähtisi hallituksen esityksessä sekä palveluiden järjestämisvastuu että palveluiden tuottamismahdollisuus kokonaan pois. Näin kuvaa SDP:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen demareiden ja hallituksen sote-mallien perustavanlaatuista eroa.
Sen jälkeen, kun olet kirjautunut jonkun palveluntuottajan listoille, niin tuo taho vastaan perustason sosiaali- ja terveyspalveluistasi. Nyt ihmiset luulevat, että tämä hallitus tarjoaa sellaista valinnanvapautta, että jokainen voi valita lääkärin ja hoitopaikan mistä tahansa. Ei se sitä tarjoa!
– Tämä valinnanvapaus, jota hallitus nyt tarjoaa, on kuin kermakuorrutus. Käytännössä se tarkoittaa ainoastaan vapautta valita, menetkö maakunnan omistaman yhtiön sosiaali- ja terveysaseman listoille asiakkaaksi vai menetkö jonkun yksityisen palveluntuottajan listoille. Ne saavat samat rahat ja kilpailevat asiakkaista keskenään
– Sen jälkeen, kun olet kirjautunut jonkun palveluntuottajan listoille, niin tuo taho vastaan perustason sosiaali- ja terveyspalveluistasi. Nyt ihmiset luulevat, että tämä hallitus tarjoaa sellaista valinnanvapautta, että jokainen voi valita lääkärin ja hoitopaikan mistä tahansa. Ei se sitä tarjoa!
Rikotaan toimivat osat ja imaistaan veroeurot
Hallituksen mallilla saadaan aikaan paljon vaikeasti korjattavaa vahinkoa:
- Toimivat palvelukokonaisuudet rikkoutuvat.
- Julkisten palvelujen demokraattinen ohjaus heikkenee, kun päätöksiä ei enää tehtäisi demokraattisesti valituissa elimissä.
- Avoimuus vähenisi radikaalisti, koska huomattava osa palveluista siirtyisi yksityisiin yrityksiin.
- Soten kirkkaimpana johtotähtenä ollut tavoite, integraatio, sammuisi kokonaan. On hylätty idea siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut muodostaisivat saumattoman kokonaisuuden ja että syntyisi toimivia palvelukokonaisuuksia ja palveluketjuja.
- Meidän kaikkien maksamat veroeurot alkavat luisia yksityisten, monikansallisten terveyspalveluita tuottavien yhtiöiden voittoihin.
- Veroeurot luisuvat veroparatiiseihin saavuttamattomiin eivätkä jäisi hyödyttämään suomalaista yhteiskuntaa.
Toinen merkittävä ero demareiden ja hallituksen mallissa on pakkoyhtiöittämisen ohella se, että demarit eivät lähtisi saman aikaan sote-palvelujen uudistuksen kanssa tekemään hallituksen himoitsemaa mammuttimaista maakuntauudistusta. Hallitus ahnehtii mukaan myös suuret valtionhallinnon kokonaisuudet – Aluehallintovirastot, AVI:t ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ELY:t – ja ratkoo siinä sivussa soteakin.
Demareiden aluekuntamalli eli miten sote-palvelut tulisi organisoida
– Meidän mielestämme nyt pitää keskittyä sote-palveluiden organisointiin. Erotukseksi hallituksen suuresta maakuntahallintouudistuksesta, me demarit puhumme sote-palveluiden ratkaisusta ja nimitämme sitä aluekuntamalliksi.
– Mikä aluekunta on? Se on maantieteellisesti laaja alue. Niitä voidaan muodostaa 18 kuten hallitus kaavailee. Meidän ajattelutavassamme aluekunta perustuu kuntalakiin. Sen päättävä elin on valtuusto, joka valitaan avoimilla vaaleilla kuten hallituskin esittää.
– Hallituksen esitys lähtee siitä, että kunta ei enää saisi itse järjestää eikä tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. SDP:n mallissa kunta voisi olla palvelun tuottajan silloin kun järjestämisvastuussa oleva sote alue katsoo sen järkeväksi.
- Olennainen ero ajattelussamme on, että emme halua heittää yksityisille markkinoille kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluita.
-
Yksityinen ja kolmas sektori ovat hyviä täydentämään julkisia palveluita. Niiden käytöstä päättäisi sote-alue.
Voimat tulisi keskittää kansalaisten arkea syvästi koskettavaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen
– Me demarit näkisimme viisaaksi ja sosiaalisesti kestävimmäksi ratkaisuksi sen, että murroskohtaa pehmennettäisiin, jotta muutos sujuisi jouhevammin ja joustavammin. Jos mylläämme kaiken kertaheitolla, siirrymme suuriin aluekokonaisuuksiin ja heitämme kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut vapaille markkinoille kilpailemaan asiakkaista – sitä kaaosta kukaan ei toivo arkeensa ja elämäänsä!
– Meille demareille sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointiyhteiskunnan ydintä ja niiden kehittämiseen ja hallinnolliseen muuttamiseen pitää suhtautua todella vastuullisesti ja vakavasti ja – ennen kaikkea pitää maltti mielessä.
Sosiaali- ja terveyspalveluja ei pidä saneerata kuoliaaksi
Demarit kannattavat sitä valinnanvapauslainsäädäntöä, joka meillä on jo olemassa. Voimme esimerkiksi valita terveysasemamme tai erikoissairaanhoidon, esimerkiksi ortopedisen leikkauksen, vaikka Tampereelta tai Oulusta, jos niin haluamme. Rakennusalalla on termi kuoliaaksi saneeraaminen eli uusimisvimmassa hävitetään kaikki vanha, myös hyvin toimivat rakenteet ja osat. Niin ei saisi käydä rakentamisessa eikä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleenorganisoinnissa.
– Meidän mielestämme nykyinen valinnanvapauslainsäädäntö pitää säilyttää ja sen mukaista valinnanvapautta pitäisi vahvistaa. Kansalaisille tulisi tuottaa avoimesti tietoa siitä, mikä hoidon laatu on eri sairaaloissa, miten vaikuttavaa se on ja kuinka pitkät hoitojonot ovat. Sama juttu terveysasemien suhteen. Tämä vahvistaa kansalaisten vapautta valita julkisten palveluiden sisällä.
Julkisen puolen peruspalveluissa kansalaisten tarpeisiin on vastattava napakammin ja hoitoon pääsyä on joustavoitettava
Demarit esittävät myös, että tämän julkisen systeemin on entistä paremmin vastattava ihmisten toiveisiin ja tarpeisiin.
– Hoitoon pääsyyn terveysasemille on otettava napakampi ote. Vastaanottoaikoja on laajennettava: enemmän iltavastaanottoja ja lauantaivastaanottoja, mikä vähentää painetta päivystykseen. Se myös mahdollistaa sen, että myös työssäkäyvät ihmiset pystyvät hyödyntämään vastaanottoaikoja. Eli tällaista räätälöityä nykyihmisen elämään sovitettua palveluotetta on lisättävä peruspalveluihin.
– Tässä meidän mallissa, jossa on julkiset toimijat, pystytään hallituksen mallia paremmin turvaamaan hoitoketjujen ja tietojärjestelmien yhtenäisyys. Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto pysyy julkisella puolella, yksissä käsissä, niin ne on helpompi synkronoida toimimaan yhteen.
– Demareiden mallilla vältetään myös ne ongelmat, jotka hallituksen esityksessä on, kun valitsee yksityisen palveluntuottajan. Meillä sosiaali- ja terveysalan henkilöstö, erityisesti sosiaalipalveluissa, joutuu tekemään paljon viranomaispäätöksiä virkavastuulla. Esimerkiksi lastensuojelussa. Hallituksen malli ajaa kehittämään mutkikkaita ratkaisuja siihen, miten ratkaista tiettyjen osakokonaisuuksien pitäminen julkisina palveluina, kun osa tuotetaan yksityisinä palveluina.
– Niin. Voidaankin kysyä, miten kuvittelemme tämän yhtyeentoimivuuden käytännössä sujuvan?
Sote-uudistuksen kustannukset ovat jo karanneet hallituksen käsistä
Hallitus on linjannut, että sosiaali- ja terveydenhuollon menoja pitäisi saada alennettua 3 miljardilla nykytasoon verrattuna.
– Nyt jo asiantuntijat sanovat, että hallituksen malli ei tule toteuttamaan kaavailtuja säästöjä. Osa arvioijista sanoo, että kustannukset tulevat päinvastoin, kasvamaan.
– Hallituksen lausuntokierrokselle lähteneestä esityksestä puuttuu vielä valinnanvapausmalli, eli miten he sen käytännössä toteuttaisivat. Ratkaisun pitäisi tulla lähiaikoina.
– Hallituksen esitys muuttaisi hyvinvointiyhteiskunnan perusajattelutapaa merkittävästi ja se veisi kaikki peruspalvelut yksityisille markkinoille. Tämä on se, mitä me demarit emme hyväksy. SDP on tehnyt oman esityksensä, jossa se vaatii hallitusta luopumaan yksityistämisajatuksesta ja viemään sote-uudistusta, edellä esitetyllä tavalla, hallitusti ja vastuullisesti eteenpäin.
– Kansalaisten terveys ei saa olla kauppatavaraa!